پارچه چرم یکی از محبوب ترین انواع پارچه برای رویه مبلمان محسوب می شود. چرم برای انواع مبلمان شیک و لوکس کاربرد دارد و محیط شما را رسمی تر می کند و از قیمت بالایی نیز برخوردار است.
کسانی که علاقه مند به خرید محصولات چرمی هستند همواره با با چالش تشخیص چرم اصل از تقلبی درگیر می باشند. اگر به تازگی قصد تعویض پارچه مبل خود را با روکش چرمی دارید باید بدانید که چرم دارای دو نوع طبیعی و مصنوعی یا تقلبی است و دست به انتخابی چالش بر انگیز زده اید.
قیمت بالای چرم سبب شده است زمینه برای سودجویان فراهم شود. تشخیص چرم طبیعی از چرم تقلبی یک کار بسیار تخصصی و سخت است و برای افرادی که در این زمینه اگاهی ندارند بسیار سخت است.
باید به خاطر داشته باشید که به هیچ عنوان قیمت و برند را ملاک تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی قرار ندهید. این دو مورد در فریب افراد نا اشنا بسیار کارامد است و با عنوان انکه این چرم برند فلان کارخانه است و قیمت بالایی دارد، شما را قانع خواهند نمود.
امروزه برخی از چرم های تقلبی موجود در بازار به قدری با کیفیت هستند که کار را برای هر کسی سخت می کنند. این محصولات حتی به اسم چرم طبیعی و اصل با قیمتی بالاتر از ان نیز به فروش می رسند.
برای تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی یک سری راهکار و دستور العمل از سوی کارشناسان این حوزه ارائه شده است که کار را برای شما راحت تر می کند. اما پیش از هرچیزی باید اشاره کنیم که حضور چرم مصنوعی در بازار بسیار ضروری است. زیرا افراد بسیاری بدان علاقمند هستند و با کمترین هزینه می توانید صاحب مبلمان چرمی شوید.
چرم طبیعی بسیار گران قیمت است و انتخابی لوکس محسوب می شود. همچنین ظرافت و دوام ان بی مانند است. با اشنایی از نحوه نگهداری از مبل چرمی می توانید بیش از 15 سال استفاده کنید. چرم مصنوعی به مرور زمان رنگ و حالت خود را از دست می دهد اما جایگزین ارزان برای نوع طبیعی خود است. اما هیچ چیز به اندازه دوام، کیفیت و اورجینال بودن نمی تواند بر محیط شما تاثیر بگذارد.
بحث اصلی در این مقاله راهکار تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی یا تقلبی است تا کسانی که قصد خرید پارچه چرم اصل و طبیعی دارند به راحتی دست به انتخاب بزنند. اگر قصد ندارید ریسک کنید این کار را به استادکاران تعمیرات مبل بسپارید.
چرم طبیعی چیست؟
چرم طبیعی از دباغی پوست خام جانورانی مانند گاو، گوسفند، شتر، مار و … به دست می اید. دباغی فرایندی است که در ان پوست فاسد شدنی حیوانات در مواد شیمیایی و گیاهی مختلف خیس شده تا دوام و انعطاف لازم را برای کاربرد های گوناگون پیدا کنند. چرم طبیعی از دوام و ماندگاری بسیاری بالایی برخوردار است.
چرم طبیعی نیز دارای دو نوع حیوانی و گیاهی است. چرم طبیعی گیاهی نیز از درختانی مانند مازو تهیه می شود که انعطاف پذیری بالایی دارند. رنگ این چرم گیاهی قهوه ای بوده که میزان رنگ ان به رنگ پوست و ترکیبات شیمیایی بر می گردد.
یکی معایب چرم طبیعی گیاهی این است که در اب پایدار نبوده و رنگ خود را از دست می دهد. پس از خشک شدن نیز چروک شده و انعطاف پذیری ان نیز کمتر می شود.
در اب گرم نیز به شدت چروک می شود و حالت ژلاتینی به خود می گیرد که پس از خشک شدن بسیار سخت و شکننده می شوند. در گذشته بیشتر از چرم طبیعی گیاهی پس از سفت شدن برای زره سربازان، نگهداری و اتصالات کتب کاربرد داشته است.
چرم مصنوعی یا غیر طبیعی چیست؟
چرم مصنوعی یا غیر طبیعی یکی از انواع چرم بوده که در صنعت مبلمان، لباس، پوشش لوازم و محصولات مختلف کاربرد دارد. این پارچه با نام های چرم مصنوعی، غیر طبیعی و تقلبی نیز شناخته می شود.
چرم مصنوعی را به طور مستقیم از مواد پلیمری PVC و PU (پلی اورتان) ساخته می شود که در دو حالت تر و خشک با شرایط مختلف تولید می شوند. استفاده چرم مصنوعی بسیار رایج بوده و به علت قیمت بالا چرم طبیعی و رعایت مسائل اخلاقی و حفظ حقوق حیوانات کاربرد دارد.
راهکار تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی
راهکارهای تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی یا تقلبی ارائه شده در صورتی موثر خواهد که تمامی انها در زمان خرید انجام شوند. برخی از چرم های تقلبی به گونه ای تولید می شوند که تشخیص صحیح بستگی انجام این دستورالعمل ها دارد. راهکاری زیر به صورت علمی و تجربی تاییده شده اند.
- مشخصات محصول : محصولات چرمی باید دارای شناسنامه و کاتولوگ باشند. مهمترین و اولین کاری که باید انجام دهید بررسی مشخصات و توضیحات محصول است . بیشتر محصولات چرم تولید شده توسط برند های داخلی و خارجی دارای شناسنامه بوده که انتخاب را اطمینان بخش تر می کنند.
مشخصات چرم در بر گیرنده کلیه اطلاعات برند سازنده، کشور تولید کننده، نوع چرم، اندازه و سایر اطلاعات کاربردی برای مشتریان است. بسیاری از تولید کنندگان با ارائه مشخصات سعی دارند تا برای مشتریان اثبات کنند که چرم طبیعی است. اما تنها برچسب محصول نمی تواند ملاک انتخاب باشد.
- لمس کردن : زمانی که چرم را در دست می گیرید ان را لمس کنید. حس لامسه می تواند در تشخیص چرم طبیعی از چرم تقلبی موثر باشد. با لمس کردن چرم طبیعی احساس نرمی و لطافت خاصی به شما دست خواهد داد. چرم طبیعی مانند پوست انسان حس گرمی به دست شما میدهند.
در مقابل با اگر با لمس چرم مصنوعی احساس سردی و خشکی به شما دست خواهد داد. این نوع چرم به علت اینکه از مواد پلاستیکی تولید می شوند، هنگام لمس سفت و خشن خواهند بود.
- فشار دادن : فشار دادن چرم نیز برای تشخیص چرم طبیعی بسیار موثر است. چرم اصل پس از فشار چروک شده اما سریعا به حالت اولیه باز می گردد. چرم طبیعی به علت خشکی این ویژگی را ندارد.
- تست مقاومت چرم : در عین حال که چرم را در دست داردید، سعی کنید با ناخن انگشت خود بر روی ان خراشی ایجاد کنید. چرم طبیعی به این عمل واکنش نشان داده و به اصطلاح گُل پوست می شود و سطح ان به خراش واکنش نشان خواهد داد. در مورد نوع مصنوعی و تقلبی حتی فرو کردن سوزن نیز به سختی انجام می شود.
- وزن چرم : چرم طبیعی سنگین تر از نوع مصنوعی است. چرم حاصل از پوست گاو سنگین تر چرم طبیعی پوست بز و چرم مصنوعی بوده که این مقدار قابل توجه است.
در این میان چرم طبیعی دانه دار نیز از سایرین سنگین تر بوده و چرم های اصلاح شده به دلیل اینکه سطح صاف یا ساییده شده دارند سبک تر هستند. به همین دلیل وزن و ضخامت انها کمتر شده است.
- بو کردن : از حس بویایی خود می توانید برای تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی استفاده کنید. چرم اگر طبیعی بود بوی بدن حیوانات را خواهد داد و بوی پلاستیک می تواند نشان از مصنوعی بودن ان باشد. برخی از چرم هایی که تقلبی هستند بوی بدی دارند که از خوشبو کننده ها برای رفع ان استفاده می کنند.
اما استفاده سودجویان از خوشبو کننده برای طبیعی جلوه دادن چرم نیز کمی نگران کننده است.
- ازمون اتش : چرم طبیعی در مقابل حرارت مقاوم است در صورتی که زمان زیادی در مجاورت اتش قرار بگیرد، چرم جمع شده و بوی تندی از سوختن پوست ان حاصل خواهد شد که بوی شبیه سوختن مو دارد. چرم مصنوعی به دلیل اینکه از پلاستیک است به راحتی اتش گرفته و تغییر شکل می دهد.
چرم اصل پس از تست حرارت به حالت اولیه باز نمی گردد.
- بافت چرم : به بافت و طرح چرم دقت کنید، در صورتی که طرح و نقوش ان تکراری و قابل تشخیص هستند نشان از تولید چرم توسط دستگاه است. در بافت چرم های مصنوعی الگو و طرح های مشخصی به کار رفته است که توسط دستگاه بر روی انها ایجاد می شود. چرم طبیعی داری بافت نامنظم بوده که پشت ان بافت مخملی است.
- تست انعطاف پذیری : راه کار مناسب برای تشخیص چرم طبیعی از تقلبی خم کردن و تازدن ان است. سعی کنید چرم را تا بزنید اگر به حالت اولیه بازگشت و چروک ان از بین رفت، چرم طبیعی است. چرم تقلبی به سختی خم شده و چروکی ان نیز به راحتی از بین نمی رود.
چرم طبیعی انعطاف پذیر بوده و تحت فشار تمایل به تغییر شکل دارد.
- تست رطوبت : یکی از ساده ترین راهکار تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی تست رطوبت است. برای این کار چند قطره اب بر روی ان بریزید، اگر چرم اب را به خود جذب کرد، طبیعی است و اگر اب دفع شد، چرم شما مصنوعی است.
چرم طبیعی هزاران منافذ دارد که اب به درون ان نفوذ کند. اما تنها چند قطره کافی است، اشباع کردن چرم با اب زیاد بسیار به چرم ان اسیب می رساند. همچنین برخی از چرم های مصنوعی خاص نیز اب را به خود جذب می کنند و تست رطوبت نمی تواند ملاک انتخاب شما باشد. حتما سایر روش ها را نیز انجام دهید.
- ضخامت ناهمگن : یک دست نبودن سطح چرم طبیعی به عنوان یکی از معایب ان یک مزیت نیز به شما می رود. اگر به سطح چرم طبیعی دست بزنید متوجه خواهید شد که سطح ان ناهمواری دارد و همچنین ضخامت ان یک دست نیست. پوست حیوانات به دلایل طبیعی و تصادفی برخی نواحی نازک و برخی نواحی ضخیم است.
چرم مصنوعی به علت اینکه توسط دستگاه تولید می شود کاملا یک دست و یکنواخت است.
- انعکاس نور : به دلیل این که چرم طبیعی سطح ناهمگونی دارد اگر ان را در برابر نو قرار دهید، نور را به صورت یکدست منعکس نخواهد کرد. برخی نواحی مات و برخی نواحی براق خواهند شد.
- قیمت چرم : همانطور که اشاره کردیم چرم ها طبیعی گران تر هستند، اما باز هم ملاک اصلی تشخیص نبوده و تنها به ان اکتفا نکنید.
- خرید از مراکز معتبر : خرید چرم طبیعی از یک مرکز فروشگاهی معتبر می تواند به شما در داشتن انتخابی مناسب و مطمئن کمک کند. مشاوره کارشناسان و ارائه ضمانت نامه از ویژگی های این مراکز محسوب می شود.
بدون دیدگاه